FOTO: Public domainPictures

Na Volstritu akcije oštro pale drugi dan zaredom

FOTO: Public domainPictures
Na Volstritu su akcije oštro pale drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod utiskom odluke Fed-a da će nastaviti povećanje kamata, mada usporenijim tempom.

Dau Džons je skliznuo 464 boda ili 1,99 odsto, na 22.859 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,58 odsto, na 2.467 bodova, a Nasdak indeks 1,63 odsto, na 6.528 bodova. Oštar pad cena deonica posledica je odluke Feda da će nastaviti povećanje kamata i u idućoj godini, premda nešto usporenijim tempom nego što je nedavno procenjivao. 

Fed je u sredu po četvrti put ove godine povećao ključne kamate za 0,25 procentnih bodova i poručio da će zbog nestabilnosti na finansijskim tržištima i usporavanja rasta globalne ekonomije u idućoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procenjivao pre, navodi Hina, prenosi Novac.hr. 

"Reč je o nastavku prodaje od prethodnoga dana. Tržište, koje je ionako pod uticajem usporavanja rasta ekonomije, jednostavno je pokolebano zbog celokupnog aspekta normalizacije bilansa Feda", kaže Michael O'Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading. 

Loše raspoloženje na najvećoj svetskoj berzi posledica je takođe rizika od privremenog prekida rada dela državnih službi jer se republikanci i demokrate u Kongresu ne uspevaju dogovoriti oko finansiranja savezne vlade u idućih godini dana. 

U fokusu ulagača je i tehnološki sektor, čiji je rast godinama podržavao tržište, no poslednjih su meseci deonice tehnoloških divova pod pritiskom. Zbog toga je Nasdak indeks, koji je pun deonica tehnoloških kompanija, u minusu 19,5 odsto u odnosu na svoj prethodni najviši nivo, što znači da je na korak do tržišta "medveda". Dau Džons i S&P 500 indeks nalaze se, pak, duboko u području korekcije, odnosno više od 10 odsto ispod svojih prethodnih najviših nivoa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara