Foto: Pixabay

Nada za kvadriplegičare: Mašina skelet kojom upravljaju moždani talasi

Foto: Pixabay
Naučnici sa francuskog Univerziteta u Grenoblu predstavili su prototip mehaničkog odela kojim se može upravljati moždanim impulsima i koja bi omogućila kvadriplegičarima da hodaju ili koriste ruke.

Prototipom egzoskeleta (spoljni nosač opterećenja) upravljao je tridesetogodišnjak koji je komande izdavao putem dva bežična implanta u svojoj glavi, a koji je rad mašine demonstrirao u laboratorijskim uslovima.

Kako navode istraživači, implanti su u stanju da prenesu signale koji nastaje tokom moždane aktivnosti na obližnji računar, koji takve signale pretvara u instrukcije za  robotsko odelo.


„Vozač" egzoskeleta, koji je identifikovan samo imenom Tibo (Thibault), paralizovan je od vrata naniže četiri godine, a istraživači ga za upravljanje uređajem obučavali poslednje dve.

Proces je izgledao tako što je naučni tim prvo podučavao algoritam za pravilno tumačenje moždanih impulsa i pretvaranje istih u komande za uređaj. Nakon što je algoritam naučio Tiboove naredbe, istraživači su ga povezali za mehanički egzoskelet sa 14 pokretnih zglobova. Tibo je prvo vežbao da koristi ruke za jednostavne mehaničke radnje, i tek je nedavno bio u stanju da se u egzoskeletu kreće.

Naučni tim sa Univerziteta u Grenoblu ocenjuje da će ova tehnologija biti usavršena u narednim godinama i da bi mogla da u potpunosti zamene invalidska kolica u narednoj deceniji, ali navode da će se ovo rešenje u sledećih pet godina verovatno koristiti za upravljanje takvim kolicima.

PROČITAJTE JOŠ: 
Fejsbuk kupio firmu koja "čita misli"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara