FOTO: Kraš

Nadmetanje za “Domaćicu”: šta je to tako slatko u Krašu?

FOTO: Kraš

Već nekoliko dana  na Zagrebačkoj berzi traje prava jagma za akcijama konditorske industrije Kraš, poznate po čokoladicama Životinjsko carstvo, bajaderama i keksu "Domaćica”.  Akcije "Kraša" danima rastu i sa 400 kuna su jutros dostigle 1.009 kuna (136 evra), javio je Blic. 

Ono što je naročito zanimljivo za hrvatsku javnost, akcije je masnovno kupovao i srpski biznismen Nebojša Šaranović, vlasnik Crvenke koja proizvodi Jaffa kekse. On prema podacima Zagrebačke berze sada poseduje 12,45 odsto udela u vlasništvu "Kraša". 

Kako navodi Blic, taj udeo nije zanemarljiv i omogućava mu privilegovan status u upravljanju hrvatskom kompanijom: ima pravo da saziva glavne skupštine, kao i pravo da objavljuje dnevni red Skupštine. Kao kvalifikovani deoničar ima pravo da zatraži vanrednu reviziju poslovanja društva.

Šaranović je, prema pisanju hrvatskih medija, bio jedan od najbližih saradnika Miroslava Miškovića, kao i  da njegova kompanija Kappa Star u svom portfelju ima kompanije koje se bave proizvodnjom papira i papirne galanterije Umka, Papir Servis, Geomašina, ali i konditorsku kompaniju Banini poznatu po "noblicama”. 

Šta je to toliko slatko u Krašu? Prema podacima iz finansijskog izveštaja, Kraš je prošle godine ostvario ukupne prihode od 863 miliona kuna (116 miliona evra), od čega su prihodi od prodaje 847, 7 miliona kuna. Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od 505 miliona kuna, a od izvoza 341 milion što čini 40,3 ukupnih prihoda od prodaje.

Ostvarena neto dobit iznosi 40,2 miliona kuna ( oko pet miliona evra) što je 166,8 odsto više nego u 2017. godini, navodi se u izveštaju o poslovanju. Stopa EBITDA je na nivou 10 odsto.

Kraš godišnje proizvodi 20.000 tona proizvoda od čega se nešto manje od polovine ili 43 odsto prodaje na izvoznim tržištima. Trideset odsto izvoza ide ka tržištima SAD, Kanade, Australije i Saudijske Arabije. Prošle godine rast izvoza je ostvaren na tržištima Makedonije, BiH, Srbije, Crne Gore, ali i Austrije, Holandije, Nemačke. 

Najveći rast ostvaren je na tržištu Makedonije, od 21 odsto. Značajan rast prodaje zabeležen je u u Saudijskoj Arabiji od blizu 19 odsto ili 452 tone. 

U prošloj godini prodaja je malo podbacila u Hrvatskoj, ali je zato porasla na izvoznim tržištima za tri odsto, na 13.300 tona. Na tržištima bivših republika, prodaja je skočila za dva odsto ili 138 tona. 

Osim fabrike u Zagrebu, Kraš je vlasnik još dve fabrike za proizvodnju keksa i vafla: Karolina u Osijeku i Mira u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini.

Komšanija Kraš osnovana je na temeljima fabrike čokolade Union, osnovane 1911. U Štarku radi 1626 zaposlenih.

PROČITAJTE JOŠ: ŽELITE LI ČAJ OD ŽABE 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara