Najbogatijih 1 odsto zagađuje duplo više od polovine ostatka sveta

Foto: Pixabay

Najbogatijih 1 odsto odgovorno je za emisiju dvostruko više ugljen-dioksida od siromašnije polovine sveta u periodu od 1990. do 2015. godine, prema novom istraživanju Oxfama, piše britanski Gardijan.

Emisije ugljen-dioksida porasle su za 60 odsto tokom 25-godišnjeg perioda, ali je porast emisije od najbogatijih 1 odsto bio tri puta veći od povećanja emisija najsiromašnije polovine.

Izveštaj, koji su sastavili Oxfam i Institut za životnu sredinu u Stokholmu, upozorava da raširena prekomerna potrošnja bogatog sveta iscrpljuje svetski "budžet za zagađenje".

"Uprkos tome što smo doveli svet na ivicu klimatske katastrofe, spaljivanjem fosilnih goriva, još uvek nismo uspeli da poboljšamo živote milijardi", rekao je Tim Gor, šef politike za zastupanje i istraživanja u Oksfamu.

Najbogatijih deset odsto globalne populacije, kojih ima oko 630 miliona, odgovorno je za oko 52 odsto globalnih emisija tokom 25-godišnjeg perioda, pokazalo je istraživanje.

Globalno gledano, najbogatijih deset odsto su oni sa prihodom iznad oko 35.000 dolara godišnje, a najbogatijih 1 odsto su ljudi koji zarađuju više od oko 100.000 dolara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara