FOTO: Pixabay

Najturbulentnija godina za tržište nafte u svetu do sada

FOTO: Pixabay
Za tržište nafte je 2018. godina bila vožnja "toboganom smrti", uz neverovatne uspone i padove.

U januaru 2018. godine, cene nafte su se popele na višegodišnje maksimume jer je višak ponude najzad počeo da jenjava, da bi cena severnomorske nafte tipa "brent" u jednom trenutku nadmašila 70 dolara po barelu, uz očekivano dalje poskupljenje.

Međutim, ono što je usledilo u narednim mesecima niko nije mogao da predvidi. 

Naime, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je prognozirala da će SAD povećati proizvodnju za 1,3 miliona barela dnevno u 2018., dok je američka Uprava za energetske informacije (EIA) projektovala rast proizvodnje od 1,0 milion barela dnevno. 

SAD su, međutim, povećale proizvodnju za 1,5 miliona barela dnevno u 2018. To iznenađenje je, kako ocenjuje Raša tudej, ipak palo u drugi plan pred nekim drugim geopolitičkim događajima, kao što je ulazak SAD u trgovinski rat sa Kinom. 

Malo ko je mogao da predvidi da će do trećeg kvartala SAD imati carine na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti od preko 200 milijardi dolara, dodaje se u tekstu.
Na razvoj situacije na naftnom tržištu direktno je uticalo i povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma, iako su početkom 2018. godine postojali jasni pokazatelji da bi se to moglo dogoditi. 

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri su sredinom godine postali zabrinuti da su možda previše zaoštrili svoju politiku, zbog čega je u junu odlučeno da naftni kartel poveća proizvodnju. To je rezultiralo još jednim velikim iznenađenjem - porastom cena nafte u septembru i oktobru, i zatim padom koji je počeo u novembru. 

Sve to je učinilo da OPEK ovu godinu završi u još lošijoj situaciji nego početkom 2018. jer su cene nafte trenutno u slobodnom padu, ponuda američke nafte jača, a naftni kartel opet nastoji da se uhvati u koštac sa viškom ponude na globalnom tržištu. Članice OPEK-a i druge zemlje proizvođači nedavno su se dogovorili da proizvodnju u 2019. godini smanje za 1,2 miliona barela dnevno. 

Najveći izvor neizvesnosti, ipak, dolazi iz "pukotina" u globalnoj ekonomiji, jer bi povećanje kamatnih stopa, volatilnost na tržištu akcija i obveznica, fluktuacije valuta i usporen rast mogli da izazovu probleme na tržištu nafte, a preti opasnost i od eventualnog martovskog rasplamsavanja američko-kineskog trgovinskog rata, koji je sada na pauzi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.