Najveće preuzimanje u industriji video igara: Majkrosoft kupuje Betezda Softvorks

Wikimedia

Majkrosoft je u ponedeljak objavio da je postigao dogovor o kupovini kompanije ZeniMaks Media, matične kompanije popularnog izdavača video igara Betezda Softvorks (Bethesda), za 7,5 milijardi dolara, navodi NPR.

Majkrosoftova kupovina ZeniMaksa predstavlja jednu od najvećih akvizicija u industriji video igara ikada.

Kada se akvizicija obavi, Betezdina intelektualna svojina, koja uključuje naslove kao što su The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, Quake, Starfield i DOOM, biće u vlasništvu Majkrosofta. 

Ovi naslovi biće dodati IksBoks Gejm Pasu (Xbox Game Pass), pretplatničkom servisu za video igrice na oblaku, koji je premašio 15 miliona pretplatnika.

Očekuje se da će akvizicija Betezde biti završena u drugoj polovini fiskalne 2021. godine.

Dodavanjem Betezde, Majkrosoft će porasti sa 15 na 23 kreativna studijska tima.

NOVI REKORDI U BROJU KORISNIKA VIDEO IGARA U SRBIJI

Ovaj dogovor trostruko je veći od 2,5 milijarde dolara koje je Majkrosoft platio za Mojang 2014. godine, kompaniju koja stoji iza popularnog Majnkrafta. 

„Još uvek smo Betezda. Još uvek radimo na istim igrama na kojima smo radili i te igre ćemo objavljivati mi", saopštio je Pit Hajns, potpredsednik Betezde.

„Dogovor nam omogućava da napravimo još bolje igre u budućnosti. Majkrosoft je neverovatan partner i nudi pristup resursima koji će nas učiniti boljim izdavačem i developerom igara“, dodao je on.

Najava o kupovini Betezde dolazi svega nekoliko dana pre nego što postanu aktivne prednarudžbine (pre-order) za nove konzole IksBoks Series X i IksBoks Series S. 

Majkrosoftov konkurent Soni počeo je da prihvata prednarudžbine za svoju PlejStejšn 5 konzolu prošle nedelje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara