Najveći pad kvartalnog BDP u Nemačkoj u poslednjih 50 godina

Pixabay

Bruto domaći proizvod Nemačke pao je za 10,1 odsto u drugom kvartalu 2020. godine, u odnosu na prethodni što predstvlja najveći pad od početka beleženja nemačkog kvartalnog rasta 1970. godine, saopštio je Federalni zavod za statistiku (Destatis).

Ovaj pad više je nego dvostruko veći od smanjenja privredne aktivnosti tokom globalne finansijske i ekonomske, krize kada je 2009. godine nemački BDP (gledano u sezoniranim serijama) pao za 4,7 odsto u prvoj polovini godine.

Veliki pad privredne aktivnosti zemlje zabeležen je i na godišnjem nivou.

Sezonski i kalendarski prilagođeni BDP u drugom kvartalu 2020. godine manji je za 11,7 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. 

Prethodno najveći zabeleženi pad u poređenju sa istim tromesečjem prethodne godine iznosio je 7,9 odsto u drugom kvartalu 2009. godine.

Tokom drugog kvartala zabeležen je i veliki pad izvoza i uvoza robe i usluga, kao i potrošnje domaćinstava.

Federalni zavod za statistiku navodi da su podaci o privrednoj aktivnosti izdati 30 dana nakon završetka kvartala, odnosno za oko dve nedelje ranije nego u prošlosti, što zahteva veći stepen procene. Detaljni podaci za drugi kvartal ove godine biće objavljeni 25. avgusta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara