Donald Tramp FOTO:@potus

Donald Tramp:

Napravićemo sjajan dogovor s Kinom, oni su nas izrabljivali

Donald Tramp FOTO:@potus
Američki predsednik Donald Tramp smatra da će biti "sjajan dogovor" s Kinom o trgovini, ali je upozorio da ima spremne nove tarife vredne milijarde dolara.

Nove tarife sprema ukoliko postizanje dogovora ne bude moguće.

"Mislim da ćemo napraviti sjajan dogovor s Kinom, i on mora da bude sjajan jer su oni izrabljivali našu zemlju", rekao je Tramp za Foks Njuz kanal u ponedeljak, prenosi Rojters. 

Tramp je naglasio u intervjuu da bi želeo da se dogovor postigne sada, ali da Kina nije spremna. Nije obrazložio tu tvrdnju. 

Blumberg njuz je izvestio u ponedeljak da se Vašington sprema da objavi tarife na sav preostali uvoz iz Kine do početka decembra, ukoliko razgovori između Trampa i njegovog kolege Si Ðinpinga idućeg meseca ne uspeju da ublaže trgovinski rat. 

Sjedinjene Države su već uvele tarife na kinesku robu vrednu 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila reciporočnim carinama na američku robu vrednu 110 milijardi dolara. 

"Imam tarife od 267 milijardi dolara koje čekaju da budu aktivirane ako ne budemo mogli da sklopimo dogovor", poručio je Tramp. 

Američki predsednik već dugo preti uvođenjem tarifa na sav preostali kineski uvoz u SAD, ukoliko Peking ne ispuni zahteve Vašingtona o sveobuhvatnim izmenama trgovine s Kinom i njenih politika u oblasti transfera tehnologije i subvencionisanja industrije, dodaje Rojters.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara