Naučnici iz CERN-a dizajnirali poseban respirator za obolele od koronavirusa

Foto: Image Editor (Flickr)

Grupa fizičara i inženjera pri Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) razvila je prototip posebnog respiratora za obolele od koronavirusa, piše South China Morning Post.

Prema predlogu za proizvodnju koji je objavio tim naučnika, visokoenergetski respirator (HEV) dizajniran je tako da odgovara posebnim potrebama pacijenata sa koronavirusom na dugotrajnom režimu nege i onima u fazi oporavka.

Naučnici kažu da je HEV osmišljen tako da je lak za proizvodnju i integraciju u bolnička okruženja. Tim je uspešno testirao sposobnost prototipa za automatsku regulaciju, koja je potrebna da se izbegnu oštećenja na plućima pacijenata. Sada se čekaju povratne informacije kako bi se brzo prešlo na razvoj i postavljanje. 

Naučnici su projekat pokrenuli na osnovu razgovora jedne ekipe zadužene za veliki hadronski sudarač čestica u CERN-u. Glavni dizajner Jan Bujtert je shvatio da se sistemi koji se u detektorima čestica rutinski koriste za dopremanje i kontrolu gasa pod određenim uslovima dobro uklapaju u tehnike za pravljenje i korišćenje respiratora. 

Razlike u pritisku gasa koji registruje HEV omogućavaju da respirator automatski pređe na puni režim respiracije ukoliko pacijent prestane da diše.

Tim naučnika iz CERN-a preporučio je da akademske institucije upotrebe dizajn HEV-a, koji predviđa više mogućnosti za ključne komponente, za izradu sopstvenih konačnih planova.

One će onda moći da neposredno sarađuju sa lokalnim vlastima ili Svetskom zdravstvenom organizacijom na pokretanju proizvodnje ove vrste respiratora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara