Naučnici sada tvrde da se koronavirus prenosi i vazduhom

Foto: Pixabay

Skoro 250 naučnika tvrde da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ignoriše mogućnost da se koronavirus prenosi vazduhom, odnosno kapljicama manjim od pet mikrona (mikron je milioniti deo metra).

Kako prenosi Njujork tajms, SZO navodi da su rezultati istraživanja koja ukazuju na to neubedljivi, te smatra da se koronavirus uglavnom prenosi većim respiratornim kapljicama koje, nakon što osoba kine ili se zakašlje, veoma brzo padaju na tlo i ne lebde u vazduhu.

U otvorenom pismu Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, 239 naučnika iz 32 države navelo je dokaze koji pokazuju da manje čestice mogu zaraziti ljude, i traže od organizacije da promeni preporučene mere zaštite.

Pismo planiraju da objave u naučnom stručnom časopsu sledeće nedelje.

Benedeta Alegraci, glavni tehnički savetnik SZO za kontrolu zaraza, rekla je da dokazi širenja vazduhom nisu ubedljivi, i da postoji jaka debata po tom pitanju.

“Više puta smo naveli, posebno u poslednjih par meseci, da smatramo vazdušni prenos mogućim, ali ne i da je podržan jakim niti jasnim dokazima,“ rekla je za Tajms.

Ukoliko se dokaže da čestice ostaju u vazduhu zatvorenih prostora, morale bi se napraviti znatne promene kod mera zaštite.

Zdravstveni radnici bi morali da nose N95 maske kako bi se najmanje čestice zaustavile tokom brige o pacijentima, sistemima za ventilaciju u školama, poslovnicama i stambenim kompleksima bi trebala da se ograniči recirkulacija vazduha i da se ugrade novi filteri, i koristile bi se UV lampe za ubijanje čestica u zatvorenim prostorima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Bacvanin

    Agronomi su ozbiljniji u svome poslu.