Naučnici utvrdili koliko se korona zadržava u vazduhu

Nova ekonomija

Američki naučnici objavili su istraživanje u kojem se bave stabilnošću korona virusa u vazduhu i na određenim površinama. U tekstu objavljenom 17. marta u The New England Journal od Medicine utvrdili su da se u vazduhu zadržava najmanje tri sata.

  Kako je na svom FB profilu protumačio Nikola Ivica, doktorand na MIT-u gde se bavi istraživanjima iz metabolizma i imunoonkologije, virus je u vazduhu i tu se održava najmanje 3 sata.

 U radu je utvrđeno da se na plastičnim podlagama i nerđajućem čeliku virus zadržava oko 72 sata (nešto kraće na čeliku nego na plastici).

Na bakarnoj površini je virus bio stabilan manje od 4 sata.

Na kartonskoj površini je virus bio stabilan manje od 8 sati.

Ivica navodi da su autori su u ovom radu poredili korona virus SARS-CoV-2 sa virusom SARS-a iz 2002 (SARS-CoV-1). Stabilnost virusa u vazduhu i na raznim površinama je vrlo slična, što ih je navelo da zaključe da veća zaraznost SARS-CoV-2 proističe iz drugih faktora kao što su veći broj kopija virusa u grlu i prenošenje virusa od strane zaraženih koji nemaju simptoma.

"Ne želim da minimizujem upotrebu higijenskih metoda, ali bez izolacije ovaj virus nećemo pobediti. Moramo da se informišemo, da se izolujemo, i da pomažemo jedni drugima da bismo što pre rešili ovaj problem u kojem smo se svi našli", zaključio je Ivica.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara