Nekoliko zemalja obustavilo upotrebu hidrohlorokina, Nemačka još vaga

pixabay

Evropske vlade odlučile su u sredu da zaustave upotrebu hidrohlorokina za lečenje pacijenata sa COVID-19 i drugo globalno testiranje leka je obustavljeno, prenosi Reuters.

Odluke vlade Francuske, Italije i Belgije usledile su nakon što je Svetska zdravstvena organizacija u ponedeljak odlučila da zaustavi veliko ispitivanje hidrohlorokina zbog bezbednosnih problema.

Podsećamo, list Danas je objavio da nije dobio odgovor od RFZO i Kriznog štaba da li će odluka Svetske zdravstvene uticati na dalju upotrebu ovog leka u terapiji osoba zaraženih koronom.

Nakon ranih izveštaja da bi to moglo pomoći nekim pacijentima, regulatori u nekoliko zemalja dozvolili su da se hidrohlorokin koristi kao potencijalni lek za COVID-19.

Međutim, britanski medicinski žurnal Lanset izjavio je da pacijenti koji primaju hidrohlokorokin imaju povećanu stopu smrtnosti od srčanih udara.

U Francuskoj i Italiji saopštili su da se lek ne sme koristiti za COVID-19 van kliničkih ispitivanja. 

Švajcarski proizvođač lekova Novartis nastavlja u svojoj američkoj studiji koja obuhvata 440 pacijenata, dok je francuska kompanija Sanofi odbila da komentariše budućnost svoja dva ispitivanja.

Italija, kao i Velika Britanija zabranile su upotrebu hidrohlokorokina za lečenje simptoma zaraze.

Nemačka proučava studiju Lanseta i odluku SZO, ali za sada nije donela nijednu odluku o novim smernicama o hidrohlokorokinu, rekla je portparolka regulatornog tela za lekove u Nemačkoj.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara