Nekretnine u Dubaiju sve skuplje, megalomanski projekti nedovršeni

Foto: Pixabay

Luksuzne nekretnine u Dubaiju poskupele su 56 odsto 2021. godine, a taj skok cena nadmašio je sve druge veće gradove na svetu. 

Ipak, situacija sa tržištem nekretnina u tom gradu nije toliko sjajna, na šta ukazuje više ambicioznih a nedovršenih projekata, piše Bloomberg

"Iskustvo Ujedinjenih Arapskih Emirata iz 2009. godine, kada je tržište nekretnina doživelo nagli krah, govori da u prognozama potreban oprez", navodi više stručnjaka koje je Blumberg intervjuisao.

Oni upravo upozoravaju kako posle velikog rasta cena može da usledi krah, pa je tako na luksuznom ostrvu Palm Jumeirah u Dubaiju, vila sa deset spavaćih soba u aprilu prodata za rekordnih 76 miliona dolara.

Tražnja za vilama raste, a u blizini se gradi futuristička zgrada sa takozvanim "beskonačnim bazenom", visokim 90 metara i ogromnim akvarijumom za meduze.

Ipak, tačno preko puta tog gradilišta, i dalje stoje betonski skeleti četiri nedovršene zgrade iz zaustavljenog i 20 godina starog projekta Biser Dubaija (Dubai Pearl).

Upravo taj projekat je podsetnik na to kako brzo "bum" na tržištu nekretnina može da propadne.

I pranje novca povećava cene nekretnina u Srbiji
Stan u Beogradu se u proseku proda za 66 dana
Nema odmora na tržištu nekretnina: Pola milijarde evra se okrenulo samo u julu

Prema proceni kompanije "Knight Frank", cene luksuznih nekretnina u Dubaiju porasle su za 56 odsto u 2021, a taj skok cena nadmašilo je svaki drugi veći grad u svetu.

Primera radi, poskupljenje u Dubaiju daleko je premašilo poskupljenje luksuznih nekretnina Londonu gde su poskupele za 1,3 odsto, Njujorku gde su skuplje za 3,6 odsto i poskupljenje od 19 odsto u San Francisku.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.