Foto: Pixabay

Nemačka bezbednosna služba: Bacite elektroniku kada se vratite iz Kine

Foto: Pixabay
Nemačka unutrašnja bezbednosna služba Federalna kancelarija za zaštitu ustava (BfV), savetovala je svojim građanima koji posećuju Kinu da nabave nove mobilne telefone koje bi koristili samo tokom putovanja i koje bi bacilli nakon što se vrate u Nemačku.

Kako prenosi nemački list Handelsblat (Handelsblatt), BfV je slične mere predostrožnosti predložio i za laptop računare, a korisnicima se savetuju da reinstaliraju operativne sisteme na njima ili da prestanu da ih koriste.

U internom izveštaju u koji je list imao uvid se navodi i da građani ne bi trebali da svoje uređaje gube iz vida tokom dužine puta, kao i da na njima trebaju da imaju samo minimum neophodnih podataka.

BfV predlaže primenu ovakvih bezbednosnih mera zbog toga što je Kina "svesna svoje snage” i da se "uvećavaju šanse da će učiniti nešto agresivno” kako bi ostvarila svoje interese, a zbog čega je neophodno da se građani i institucije Nemačke zaštite od neovlašćenog prikupljanja podataka.

Britanski Gardijan (The Guardian) je sredinom godine pisao da kineski graničari bez znanja putnika instaliraju aplikaciju za priupljanje podataka za sve turiste koji u zemlju ulaze kroz provinciju Sinkjang, u kojoj mahom žive Ujguri.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara