Nemačka će naredne godine potpuno zabraniti plastične slamke

Foto: Pixabay

Nemački zakonodavci odobrili su u četvrtak zakone o zabrani jednokratnih plastičnih proizvoda poput slamki, pribora za jelo i štapića za uši koji zagađuju svetske okeane, piše portal Euractiv.

Novi zakon koji je usvojio donji dom parlamenta Nemačke zaustaviće prodaju određene plastike za jednokratnu upotrebu do jula 2021. godine.

Ovaj potez dovodi uskladiće Nemačku sa evropskim obavezama nakon što se EU prošle godine složila da postavi nova ograničenja na određene plastične predmete.

Zakonodavstvo EU zabranjuje desetak plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje ekološki prihvatljive alternative, uključujući mešalice za piće, štapiće i tanjire.

Prema Evropskoj komisiji, proizvodi zabranjeni zakonom predstavljaju 70 odsto otpada koji se uliva u okeane, predstavljajući pretnju divljini i ribarstvu.

Zakonodavstvo EU već je podstaklo giganta brze hrane Mekdonalds da ograniči upotrebu plastike u svojim evropskim restoranima.

Mekdonalds procenjuje da će promena ukloniti više od 1.200 tona plastike godišnje na kontinentu.

Ekološka grupa Grinpis (Greenpeace) kritikovala je u četvrtak novo zakonodavstvo zbog toga što pokriva samo određenu listu plastike za jednokratnu upotrebu, a ne zabranu veleprodaju svih takvih proizvoda.

"Izlaz iz krize sa plastikom može se dogoditi samo stvarnom promenom ambalaže od jednokratne do višekratne upotrebe", rekla je Viola Volgemut iz Nemačkog Grinpisa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara