Nemačka ekonomija će usporiti rast u drugom kvartalu 2016.

Nemačka ekonomija, najveća u Evropi, verovatno će usporiti u drugom kvartalu 2016., nakon što je u prva tri meseca tekuće godine ostvarila stabilnu stopu rasta.

Nemačka ekonomija je počela 2016. godinu uz veliki zamajac. Ipak, pad tempa privrednog rasta se očekuje u drugom kvartalu, navodi se u najnovijem mesečnom izveštaju nemačke Centralne banke, Bundesbanke, a prenosi agencija Frans pres.

Nemačka ekonomija je, kako se dodaje, imala solidnu stopu rasta u drugoj polovini 2015. godine, uz rast od oko 0,3 odsto u trećem i četvrtom kvartalu, što je, kako je saopšteno, bilo u skladu sa njenim potencijalima.

"Ipak, stagnacija industrijskih porudžbina i dodatno pogoršanje indeksa poslovnog poverenja, neće doneti dobro ekonomiji u drugom ovogodišnjem tromesečju", poručuje Bundesbanka.

Raspoloženje potrošača je, kako je saopšteno, i dalje veoma optimistično, nakon što je domaća potrošnja zamenila izvoz kao primarni motor ekonomskog rasta u 2015. godini.

Za čitavu 2016. godinu, Bundesbanka predviđa rast nemačke ekonomije od 1,8 odsto, što je blago iznad projekcije vlade od 1,7 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara