Foto: Pexels

Nemačka ekonomija tehnički u recesiji?

Foto: Pexels
Centralna banka Nemačke saopštila je da se ekonomija najveće privrede evrozone možda smanjila dva tromesečja zaredom, što bi značilo da je po prvi put u proteklih šest godina ušla u recesiju.

Fajnenšl tajms (Financial Times) prenosi da je Bundesbanka ipak ocenila da recesija u smislu jasnog, trajnog i opsežnog" pada ekonomske aktivnosti i dalje nije postala „očigledna". Zvanični podaci nemačke Federalne statističke kancelarije (Destatisa) o ekonomkim kretanjima u zemlji biće objavljeni tek sredinom novembra, ali centralna banka procenjuje da se ekonomija države smanjila za 0.1% u poslednjem tromesečju.

U saopštenju Bundesbanke se dodaje da su privredne grane usmerene na izvoz u blagom opadanju, a da rast u sektorima usmerenim na domaće tržište stimulišu ekonomski ambijent. „Vodeći [ekonomski] indikatori trenutno pokazuju malo znakova održivog oporavka izvozne ekonomije i stabilizacije u industrijskom sektoru", navodi se u analizi za mesec oktobar.

Takođe je skrenuta pažnja da je industrijski output poluproizvoda i potrošačkih dobara umanjen, a da je proizvodnja kapitalnih dobara stagnirala. Građevinska industrija takođe beleži pad u julu i avgustu u odnosu na prethodni kvartal, dok je proizvodnja automobila u bliskoj prošlosti „drastično pala".

Prethodno je Destatis objavio da je trgovinski suficit Nemačke u avgustu iznosio 16.2 milijardi evra, što je predstavljalo pad u odnosu na prethodni mesec, ali i na prethodni avgust.

Razlozi za povlačenje nemačke ekonomije tumače se globalnom nesigurnošću izazvanom trgovinskim ratom između Vašingtona i Pekinga, Bregzitom, ali i potencijalnim uvoznim taksama kojima su Sjedinjene Američke Države pretile Evropskoj uniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara