Nemačka namenila 750 milijardi evra za stabilizaciju privrede zbog korone

Foto: Pixabay

Vlada Nemačke usvojila je hitan budžet vredan 750 milijardi evra, namenjen otklanjanju ekonomskih posledica po najveću ekonomiju u Evropi, koji su zajednički predstavili ministar finansija Olaf Šolc i ministar ekonomije Peter Altmajer, javlja Rojters (Reuters).

Iako je Nemačka prethodno već uvela neke mere za ublažavanje zdravstvene krize, novi paket mera je znatno širi: podrazumeva i garanciju otplate dugovanja kompanija, posebnu pomoć sektoru avijacije i turizmu, fond od 100 milijardi za direktno investiranje u preduzeća.

Takođe, Handelsblat (Handelsblatt) navodi da mere obuhvataju i skoro osam milijardi evra namenjenih za finansiranje bolnica, 50 milijardi za ugostitelje i muzičare, ali i direktnu pomoć frilenserima koji se nalaze u finansijskim poteškoćama.

Većina mera podrazumeva direktnu pomoć, ne pozajmice, a država će izvršiti i delimičnu nacionalizaciju pojedinih korporacija, ako to bude bilo neophodno, da bi stabilizovala njihovo poslovanje.

Šolc je kazao da očekuju da nemački bruto-domaći proizvod opadne za 5% tokom 2020. godine.

Prethodno je centralna banka Nemačke, Bundesbanka, u svom mesečnom izveštaju ocenila da je recesija u toj državi sada "neizbežna" i da će potrošači, preduzeća i javna finansije naići na "nesigurnost bez presedana".

Bundesbanka je ipak dodala i da je Nemačka dobro pozicionirana da se izbori sa recesijom, da će inflacija ostati na niskom nivou, ali i da će ekonomski oporavak biti moguć tek kada prođe pandemija koronavirusa.

Frankfurtska beza DAX završila je jučerašnji radni dan sa padom od preko 2,2%, obzirom da su skoro svi privredni sektori trgovali "u crvenom".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara