FOTO: Wikimedia

Nemačka: Obnovljivi izvori postali glavni izvor dobijanja električne energije

FOTO: Wikimedia
Obnovljivi izvori su u prošloj godini u Nemačkoj prvi put pretekli ugalj i postali glavni izvor za dobijanje električne energije.

Udeo obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije bio je veći od 40 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje. 

U godini ranije taj udeo iznosio je 38,2 odsto, a u 2010. samo 19,1 odsto, pokazuje istraživanje organizacije za primenjenu nauku Fraunhofer. 

Promena na lestvici za 2018. godinu i uspon obnovljivih izvora predstavlja napredak u sprovođenju plana prema kojem bi najveća evropska privreda do 2030. trebalo iz obnovljivih izvora da dobija 65 odsto električne energije. 

Ta tranzicija će biti skupa budući da Nemačka do 2022. namerava da odustane od nuklearne energije i radi i na planovima regulisanog napuštanja uglja u daljem razdovlju. 

Istraživanje pokazuje da je proizvodnja struje iz energije sunca, vetra, biomase i vode prošle godine u Nemačkoj porasla za 4,3 odsto na 219 teravatsati. Ukupno je proizvedeno 542 Twh struje, ako se u obzir uzmu svi izvori, uključujući i fosilna goriva, od kojih je ugalj činio 38 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.