Nemačka određuje minimalnu cenu avio-karata

Foto: Pixabay

Vlada Nemačke radi na predlozima kojima bi trebalo da se definiše minimalna cena avio-karata, javila je agencija Rojters. Kako se dodaje, cilj je da se putici motivišu u korišćenju drugih oblika prevoza, poput železnice, koji su manje štetni za životnu sredinu.

Avio-karte bi u budućnosti trebale da koštaju najmanje 50 do 60 evra, rekao je nemački ministar financija Olaf Šolc.

Dok se vazdušni saobraćaj nije urušio na početku pandemije koronavirusa, jeftini letovi koje su nudile avio-kompanije Easyjet, Ryanair i Lufthansin Eurowings često su dramatično potkopavali ponudu državne železnice u Nemačkoj Deutsche Bahn.

"Nijedan let ne bi trebao da bude jeftiniji od aerodromskih i svih ostalih naknada koje su za njega potrebne", rekao je Šolc.

On je dodao da Nemačka vlada istražuje mogućnosti usklađivanja tog predloga sa propisima EU-a.

Šolcova stranka SPD trenutno zauzima treće mesto u predizbornim anketama u Nemačkoj, iza Zelenih i konzervativaca kancelarke Angele Merkel. 

NOVA EKOLOŠKA NAČELA EU: NE BACAJ, VEĆ POPRAVLJAJ
EKOLOŠKE ORGANIZACIJE: NEUSTAVNE I IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE

Analitičari sve češće prognoziraju pobedu Zelenih u atmosferi izražene zabrinutosti građana za klimatske promene, dok ostale stranke pokušavaju da se prilagode toj situaciji i ponude građanima svoja rešenja za ekološke probleme.

Početkom meseca Vrhovni sud Nemačke presudio je da zakon o klimatskim promenama iz 2019. godine nije bio dovoljno ambiciozan u zaštiti prava mlađih generacija, koje će se suočavati sa klimatskim promjenama.

Sud je tada odlučio da odredbe tog zakona treba pooštriti. Zakon je već pre sudske presude ciljao na dramatičan rast železničkog saobraćaja kako bi se smanjile emisije gasova sa efektima staklene bašte.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara