Nemačka policija uhapsila Sirijca koji je planirao teroristički napad eksplozivom

Sirijac Jamen A. (19), osumnjičen da je planirao da izvede teroristički napad u Nemačkoj, uhapšen je u gradu Šverinu. 

Istražioci su saopštili da postoje "veoma osnovane sumnje" da je mladić planirao da izvede islamistički motivisan teroristički napad uz pomoć veoma eksplozivnog materijala. 

U saopštenju se dodaje da je Jamen A. već imao konkretno pripremljen napad, prenosi Dojče vele (DW).

Odluku da izvede teroristički napad osumnjičeni je doneo u julu, s ciljem da "ubije što je više moguće ljudi", navodi se u saopštenju. 

Nakon toga, Jamen A. počeo je da nabavlja materijal za eksploziv, uključujući i specifične hemikalije. Za sada nije jasno da li je osumnjičeni odredio lokaciju svog napada. Takođe, ne postoje indicije da je Jamen A. bio povezan sa nekom terorističkom organizacijom.

Policija je pretražila stan u Šverinu u kome je osumnjičeni živeo, kao i još nekoliko stanova u tom gradu, kao i u Hamburgu. Očekuje se da će se predstavnici istražnih organa tokom dana obratiti javnosti na konferenciji za novinare.

Nemačka se tokom 2016. više puta našla na meti terorističkih napada. Najteži među njima dogodio se u decembru prošle godine kada je terorista iz Tunisa ukradenim kamionom uleteo u masu ljudi na Božićnom vašaru u Berlinu. Tom prilikom poginulo je 12 osoba.

Prošlog jula, 27-godišnji izbeglica iz Sirije aktivirao je eksploziv pored mesta na kome se u Ansbahu održavao muzički festival i tom prilikom ubio sebe i ranio još 15 ljudi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara