Foto: Pixabay

Nemačka privreda ipak izbegla recesiju

Foto: Pixabay
Desezonirani bruto domaći proizvod Nemačke uvećao se za 0.1% tokom trećeg tromesečja tekuće godine, što znači da je najveća privreda u Evropi za dlaku izbegla recesiju.

Državna kancelarija za statistiku Destatis je u svom preliminarnom izveštaju navela i da je nemačka ekonomija porasla za 0.5% u odnosu na isti kvartal prethodne godine, ako se uračuna inflacija i sezonske fluktuacije.

Destatis je naveo i da je, prema novim dostupnim podacima, BDP u drugom tromesečju opao za 0.2% umesto za 0.1% kako su ukazivale prethodne analize.

Rast je uglavnom izazvan rastom potrošnje, navodi Destatis, i dodaje da je zabeležen porast u sektoru izvoza. Uvoz je u isto vreme ostao otprilike na istom nivou. 

„Ekonomski učinak u trećem kvartalu 2019. godine ostvaren je zahvaljujući 45,4 miliona zaposlenih, što je za 356.000 radnika više u odnosu na godinu ranije", dodaje se u saopštenju.

U oktobru je Centralna banka Nemačke saopštila svoje preliminarne analize, koje su ukazivale da se ekonomija Nemačke smanjila dva tromesečja zaredom, što bi značlo da je po prvi put u proteklih šest godina ušla u recesiju.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara