Nemačka: Radnici Amazona štrajkovali zbog malih plata

Foto: Flickr Fibonacci Blue

Radnici Amazona u Nemačkoj okončali su višednevni štrajk, tokom kog su tražili povećanje zarade, a nakon poziva sindikata Verdi. Tehnološki gigant je često kritikovan zbog visine plata, kao i loših uslova rada, piše Dojče vele.

Štrajkovi su planirani na lokacijama u Vernu i Rajnburgu, gradovima u zapadnoj nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija.

To će uticati i na lokacije Amazona u gradovima Lajpcig i Koblenc, zajedno sa dve lokacije u gradu Bad Hersfeld u Hesenu.

"Amazon je zaradio mnogo novca za vreme korona-krize, samo iz tog razloga mora platiti svoje radnike više", rekao je predstavnik sindikata Verdi Orhan Akman

Amazonova dobit je naglo porasla tokom pandemije, jer su se potrošači okretali onlajn kupovini usled zaključavanja i svih mera koje su nametnute protiv širenja virusa.

Štrajk dolazi nakon što je kompanija u petak najavila da će ove godine zaposliti 5.000 novih radnika u Nemačkoj. Ovo će povećati Amazonovu radnu snagu u najvećoj evropskoj ekonomiji sa 23.000 na 28.000 zaposlenih.

Nemačka je drugo najveće Amazonovo tržište iza Sjedinjenih Američkih Država, gde je sedište kompanije.

Pored štrajkova u Nemačkoj i Italiji, Amazon se bavi i mogućim formiranjem sindikata radnika u Alabami u SAD-u.

Radnici Amazona formiraju prvi sindikat?

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara