Nemačka se pridružuje komercijalnoj trci za svemir

Foto: Pixabay

Kompanija Isar erospejs (Isar Aerospace), inovatno preduzeće iz Minhena, planira da lansira svoju privatno razvijenu Spektrum raketu do kraja 2021. godine, piše Fajnenšel Tajms (FT).

Model rakete, dugačak 27 metara, koji će nositi više od tone tereta, može uspostaviti satelite na visinama između 400 i 1,200 kilometara, navodi kompanija.

Sa podrškom investitora, koji uključuju Airbus i Earlybird, Isar planira da u budućnosti lansira barem 20 letova godišnje.

Isar je jedna od tri nemačkih proizvođača raketa koji planiraju lansiranje u narednih nekolio godina, pored HyImpulse i Rocket Factory Augsburg, u pokušaju da se uspostave na rastućem tržištu lansiranja malih satelita.

Tehnološki giganti poput Amazona i kompanije SpaceX već su najavili investicije vredne više miilijardi dolara, planiraju lansiranje desetina hiljada satelita u orbitu tokom narednih par godina, kako bi uspostavili globalnu internet konekciju.

Mali sateliti takođe se mogu koristi za dostavljanje tačnih podataka sektoru poljoprivrede, kao i za podršku bespilotnim vozilima.

Kako bi se smanjili troškovi, Isar koristi 3D štampače u svojim hangarima za proizvodnju 40 odsto svojih raketnih motora.

Takva praksa će omogućiti kompaniji, koja cilja klijente sa potrebama lansiranja satelita od 50 do 400 kilograma težine, da naplaćuje 10.000 evra po kilogramu, navodi izvršni direktor Danijel Mecler.

Prva nemačka raketa lansirana u svemir bila je verzija V2 rakete 1942. godine. Prešla je Karmanovu liniju, graničnu visinu na kojoj zvanično prestaje atmosfera i počinje svemir, 100 kilometara iznad površine Zemlje, ali koja nije uspela da dostigne orbitu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara