Nemačka slabljenje spoljne trgovine nadomešta povećanom potrošnjom

Porast lične potrošnje u Nemačkoj i veća državna potrošnja na izbeglice su i više nego neutralisali slabe rezultate u spoljnoj trgovini.

Tako je omogućen skroman rast od 0,3 odsto najveće evropske privrede u trećem kvartalu, izveštava Rojters.

Rekordno zapošljavanje, visoke plate i gotovo stabilne cene podstiču potrošnju domaćinstava u Nemačkoj, dok jeftiniji benzin ostavlja prostor za trošenje novca na neke druge kupovine.

Istovremeno, rekordan broj ljudi, koji beže od rata na Bliskom istoku, pristiže u Nemačku, zbog čega federalna vlada i savezne nemačke države troše više milijardi evra na njihov smešaj, integrisanje i pronalaženje zaposlenja. 

Nemačka Federalna kancelarija za statistiku potvrdila je danas da je bruto domaći proizvod (BDP) Nemačke porastao za 0,3 odsto u periodu jul-septembar, nakon rasta od 0,4 odsto iz perioda april-jun. 

Lična porošnja je u trećem kvartalu porasla za 0,6 odsto, dok je državna potrošnja uvećana za 1,3 odsto, što je najveći rast od 2009. godine. 

"Povišena državna potrošnja na izbeglice će takođe pomoći podsticanju rasta BDP-a u narednim kvartalima", izjavio je ekonomista Deka banke, Andreas Šorle, navodeći da slabe investicije nemačkih kompanija i dalje ostaju problem za ekonomiju. 

Izvoz je u trećem kvartalu porastao u manjem obimu nego uvoz, zbog pada tražnje u Kini i tržištima u razvoju. 

"Izvoz je naročito slab. Bez pomoći koju pruža slabiji evro i rast u industrijalizovanim zemljama, situacija bi mogla biti još gora", izjavio je Šorle. 

Nemačka ekonomija je nedavno slala različite signale, pa su se tako izvoz i uvoz u septembru oporavili, dok je industrijska proizvodnja u istom mesecu registrovala najveći pad za poslednjih godinu dana, prema podacima objavljenim ranije ovog meseca.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara