Nemačka upozorila Fejsbuk: Prestanite da skupljate podatke o ljudima!

Nemački antimonopolski regulator Bundeskartelamt, naredio je Fejsbuku da prestane da skuplja podatke o ljudima ili će im drastično ograničiti pristup podacima.

Nakon opsežne trogodišnje istrage, u kojoj su istražitelji, između ostalog, obavili mnogo razgovora i sa zaposlenima na Fejsbuku, Bundeskartelamt je izdao saopštenje za javnost u kojem su naveli da su toj društvenoj mreži postavili velika ograničenja prilikom obrade korisničkih podataka.

Oni zahtevaju da Fejsbuk, koji u Nemačkoj  ima 32 miliona korisnika mesečno, promeni svoje uslove i odredbe, tako da ga ljudi mogu eksplicitno sprečiti da sakuplja podatke iz različitih izvora, uključujući i aplikacije u njegovom vlasništvu,kao što su Vocap i Instagram, kao i veb stranice trećih strana sa ugrađenim alatkama, kao što su dugmad "like" ili "share".

Povezivanja podataka vodi nedostatku kontrole

Regulator kaže da povezivanje podataka korisnika iz različitih izvora bez izričitog pristanka dovodi do nedostatka kontrole. Takođe je rečeno da je stepen do kojeg društvena mreža prikuplja podatke iz drugih zemalja zloupotreba dominantne tržišne pozicije.

"Jedini izbor koji korisnik ima je da prihvati sveobuhvatnu kombinaciju podataka ili da se suzdrži od korišćenja društvene mreže. U tako teškoj situaciji, izbor korisnika se ne može nazvati dobrovoljnim pristankom", izjavio je predsednik Bundeskartelamta Andreas Mundt.

Kao što je poznato Fejsbuk koristi svoje ogromne izvore korisničkih podataka kako bi ciljao oglašavanje sa nemilosrdnom efikasnošću. Oko 99% od ukupnog prihoda od 55,8 milijardi dolara prošle godine prihoda njemu je došlo od oglašavanja na njegovim platformama.

Mundt je rekao novinarima u Bonu da je ta odluka korak u pravcu razbijanja dominantnih tehnoloških kompanija, izveštava Blumberg. 

Ako nastave, dobiće ograničenje

U FAK-u o odluci, Bundeskartelamt je rekao da ako Fejsbuk planira da nastavi da kombinuje podatke korisnika iz različitih izvora, vrsta obrade podataka koju može koristiti će biti "znatno ograničena". 

Ako se Bundeskartelamtova presuda pokaže delotvornom u Nemačkoj, mogla bi privući pažnju drugih regulatora širom sveta. 

Nemačka je, inače, među brojnim zemljama predvodila regulatornu optužbu protiv divova Silicijumske doline. 
Prošle godine je uvela novčane kazne do 50 miliona evra (57 miliona dolara) za kompanije, uključujući Fejsbuk i Tviter, jer nisu uklonile govor mržnje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pročitajte i:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fejsbuk najavio žalbu

U blogu objavljenom ubrzo nakon presude, Fejsbuk je izjavio da se ne slaže sa Bundeskartelamt-om i da namerava da se žali na tu odluku. Njihovi advokati će podneti formalnu žalbu Višem regionalnom sudu u Duzerdolfu narednog meseca.

Ivone Cunan, šef Fejsbuka za zaštitu podataka u Irskoj, i generalni savetnik, Nikil Šanhbag napisali su blog.

"Bundeskartelamt podcenjuje žestoku konkurenciju s kojom se suočavamo u Nemačkoj, pogrešno tumači našu usklađenost s GDPR-om i podriva mehanizme koje evropski zakon osigurava za osiguravanje konzistentnih standarda zaštite podataka širom EU", kazali su.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara