Nemačke firme očekuju ukidanje restriktivnih mera tek narednog maja

Foto: Pixabay

Nemački privrednici u proseku očekuju da će do potpunog ukidanja restriktivnih mera protiv širenja koronavirusa, poput ograničenja okupljanja i kretanja, doći tek za osam ipo meseci, ukazuje anketa koju je sproveo Ifo institut za ekonomska istraživanja.

To znači da bi se mere predostrožnosti u potpunosti ukinule tek u maju 2021. godine, ali pojedini privredni sektori smatraju da će se povratak na pređažnje stanje desiti tek 2022. godine.

Firme koje se bave turizmom, zabavom i sportom, koje je korona-kriza najteže i pogodila, su naročito pesimistične, obzirom da očekuju da će restriktivne mere na njihovo poslovanje uticati još 13 meseci.

Akteri iz oblasti umetnosti, kulture i ugostiteljstva očekuju još 11 meseci restriktivnih mera, dok sektor obrazovanja poboljšanje stanja očekuje u proseku za deset meseci.

Kompanije koje pružaju poštanske i kurirske usluge su najoptimističnije i očekuju najkraći da će ograničenja u javnom životupotrajati tek nešto više od šest ipo meseci.

U industrijskom sektoru, proizvođači kože, kožnih proizvoda i obuće očekuju najduži period trajanja ograničenja, od 11,2 meseca.

Proizvođači odeće očekuju dodatnih 9,3 meseci, a proizvođači tekstila tačno devet meseci restriktivnih mera.

Teška industrija očekuje da će se mere ukinuti za oko osam, dok su proizvođači pića najoptimističniji, obzirom da očekuju da će restriktivne mere na snazi biti još nepunih šest ipo mesece.

Trgovci na veliko očekuju još 8,4 meseca, a maloprodaje još 8,8 meseci obaveznih mera.

U istraživanju je učestvovalo oko 8.500 firmi, dve trećine njih zatražilo je neki oblik državne pomoći tokom pandemije, a 40 odsto učesnika u istraživanju i dalje je prijavilo pad prometa od najmanje 30 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara