Nemačke kompanije masovno prelaze na kraće radno vreme

Foto: Pixabay

Blizu pola miliona nemačkih kompanija prijavilo se za vladin program skraćenja radnog vremena, javlja Rojters (Reuters).

Tokom marta se za program prijavilo oko 470.00 kompanija iz cele zemlje, a najviše zahteva stiglo je iz sektora prodaje i ugostiteljstva, saopštilo je danas savezno Ministarstvo rada.

Rad po skraćenom radnom vremenu je oblik državne pomoći koja omogućava poslodavcima da tokom perioda ekonomskog pada smanje broj radnih sati, kako bi zaposlene zadržali na plati, i ima široku upotrebu u industriji.

"To znači da će milioni zaposlenih moći da zadrže posao", izjavio je ministar rada Hubertus Hajl. On nije mogao da proceni koliko će ljudi na kraju preći na kraće radno vreme, ali očekuje da će to biti "znatno više" nego tokom globalne finansijske krize 2009. godine.

Prema ministarstvu rada, prošle godine se za isti vladin program u proseku prijavljivalo 1.300 kompanija mesečno, dok se tokom februara ove godine prijavilo 1.900 kompanija.  

U proleće 2009. na programu kraćeg radnog vremena bilo je oko 1,4 miliona radnika. Peter Vajs, stručnjak za tržište rada iz redova vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU), rekao je za Rojters da bi se taj broj zbog pandemije mogao utrostručiti. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara