Nemački proizvođači očekuju rast tražnje za svojim mašinama

Foto: Pixabay

Rast potražnje za mašinama ove godine očekuje se u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavilo je nemačko udruženje proizvođača mašina VDMA. Oni su izneli prognozu u kojoj se očekuje oporavak industrije širom sveta.

Poslovno stanje trenutno je pozitivno, a izgledi za drugu polovinu godine su obećavajući, tvrde predstavnici nemačke VDMA.

Među problemima izdvajaju ograničenja putovanja i nestašicu sirovina i repromaterijala.

Prihodi u takozvanim "BRIC zemljama", Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini, sa rastućim privredama, rast će ove godine biti snažan predviđaju članice tog udruženja.

"Sektor proizvodnje mašina potpuno se oporavio nakon prošlogodišnjeg pandemijskog šoka, posebno u Kini", ističu u VDMA.

Prema njihovim rečima, navodeći da je 61 odsto anketiranih kompanija u Kini poslovnu situaciju ocenilo je kao dobru. Više od trećine smatra da je ona zadovoljavajuća, dokje samo četiri posto smatra lošom.

NEMAČKA PRIVREDA NAJINOVATIVNIJA U SVETU

U Rusiji su fabrike prošle godine povećale prihode uprkos pandemiji, a ove bi godine se očekuje da porastu nešto više od 10 odsto, tvrde u VDMA.

U Indiji, koja se bori sa smrtonosnim talasom virusa, gotovo polovina anketiranih kompanija navela je da su njihove narudžbine trenutno iznad uobičajenog nivoa.

Sve veći broj zaraženih u azijskim državama verovatno će usporiti oporavak industrije i 49 odsto anketiranih kompanija očekuje da će narudžbine ostati nepromenjene u sledeća tri meseca. Oko 19 odsto misli da će se one smanjiti, a 32 odsto da će porasti.

U Brazilu, najvažnijem tržištu i proizvodnoj lokaciji industrije mašina u Latinskoj Americi, 35 odsto anketiranih kompanija poslovnu situaciju ocenjuje kao dobru, a 60 odsto njih kao zadovoljavajuću.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • branislav

    Pa normalno,proizvedena mašina ima vrednost za razliku od glupih koji IT tehnologije stavljaju na čelo lične propagande.Mislim na ,,stručnjake,, u Srbiji koji nas vode a nikada nisu zakucali ekser.