Nemački socijalista upleten u skandal sa Tenisovom klanicom

Sigmar Gabrijel, Autor: Arne Müseler, Wikimedia

Sigmar Gabrijel, bivši lider Socijaldemokratske partije (SPD) i bivši vicekancelar, na meti je teške kritike zbog njegovog visoko plaćenog posla u kompaniji Tenis (Tönnies), saznaje Politico. Tenis je vlasnik klanice u kojoj je zaraženo više od 1000 zaposlenih i zbog koje je uveden karantin u severnoj Nemačkoj. 

Gabrijel je za obavljanje tog posla primao mesečnu platu od deset hiljada evra, uz velikodušne bonuse.

Vest dolazi u vreme kada Nemačka preispituje niske plate i loše radne uslove za radnike iz istočne Evrope, a prema mišljenju raznih stručnjaka, upravo su ti loši radni uslovi razlog za izbijanje zaraze.

Nakon što je utvrđeno da je oko 1.300 radnika klanice u vlasništvu kompanije Tenis testirano pozitivno na COVID-19, loši radni uslovi postali su sve evidentniji.

Skučeni smeštaji za radnike i oslanjanje kompanije na privremene ugovore koji, između ostalog, uskraćuju bolovanje, krivi su za širenje zaraze prema mišljenju stručnjaka.

Gabrijel je odgovorio na kritike: "Ne vidim ništa problematično u vezi sa konsultantskim ugovorom sa velikim poslodavcem."

„Za normalne ljude, 10.000 evra je mnogo novca. Ali u industriji to zaista i nije toliko. Ja više nisam političar“, dodao je.

Ovaj incident ponovo je pokrenuo temu mogućeg konflikta interesa, jer sve više nemačkih političara nalazi visoko plaćene poslove nakon isteka njihovih mandata.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara