Nemačkoj preti recesija, upozorava Bundesbanka

 

Nemačka centralna banka upozorila je da najveća privreda u Evropi može ući u recesiju, navodi se u mesečnom izveštaju Bundesbanke koji citira Blumberg (Bloomberg).

Bundesbanka je navela da će proizvodnja u Nemačkoj biti „slaba" u trećem kvartalu ove godine i da bi „mogla da nastavi blagi pad".

Ovo bi značilo da je privredna aktivnost u padu drugi kvartal za redom, što je „tipična definicija recesije", navodi Blumberg i podseća da je nemačka privreda imala pad od 0,1 odsto u periodu od aprila do juna.

Kako navodi ovaj medij, poslednjih sedmica ekonomski pokazatelji za Nemačku bili su loši, kao i izveštaji o zaradama korporacija. 

Prema izveštaju nemačke centralne banke, usporavanje privrede tokom prošle godine dovelo je do toga da zaposlenost i zarade rastu sporijim tempom.

Bundesbanka navodi da je najnoviji pad proizvodnje delom rezultat pada inostrane potražnje, a da je moguće da dođe i do pada domaće potražnje. 

Izvoz je „značajno opao" zato što su kompanije popunjavale zalihe u prvom kvartalu ove godine, pripremajući se za izlazak Velike Britanije iz EU (Bregzit), koji je prvobitno trebalo da se dogodi u martu, navodi Blumberg.

PROČITAJTE JOŠ:

Domaći građevinci najviše radili u Nemačkoj

 

Hiljade ljudi bez posla zbog odluke Dojče banke

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara