Nemcima se gomilaju pare jer nemaju gde da troše

Foto: Pixabay

„Građani Nemačke gomilaju ogromne sume novca tokom krize“, piše nemački javni servis Tagesšau. Ekonomisti, a ni finansijska scena ne predviđaju skori značajniji rast potrošnje, prenosi Dojče vele.

Mnogi građani Nemačke imaju na računu znatno više novca nego pre godinu dana, a trenutno se ne predviđa neki kratkoročni preokret u pravcu veće potrošnje.

„Prema podacima Bundesbanke, od januara 2020. do januara 2021. depoziti privatnih domaćinstava u bankama porasli su za 182 milijarde i sada iznose 1,73 biliona evra", prenosi Tagesšau statistike u martovskom mesečnom izveštaju.

„U svojoj najnovijoj ekonomskoj prognozi Institut Ifo sa sedištem u Minhenu povećanje ušteđevine u 2020. procenjuje na 100 milijardi evra i pretpostavlja da će ta suma u prvom kvartalu nastaviti da raste", dodaje se.

„Mislim da ćemo do sredine godine imati sličnu situaciju kao i cele prošle godine", kaže Jirgen Gros, predsednik asocijacije GVB.

Osim toga, tokom pandemije korone znatno manje ljudi je podizalo gotovinu sa bankomata.

„Kao rezultat korona-krize, potražnja za gotovinom na našim mašinama opala je za 75 procenata", rekao je Kersten Trojanus, izvršni direktor operatora bankomata IC Cash.

Oko 1.000 od 5.000 bankomata ovog operatera u Nemačkoj već je isključeno iz upotrebe, a 200 do 300 je potpuno demontirano.

Banke su takođe zabeležile značajan pad potražnje za gotovinom, piše ovaj list. U Komercbanci, na primer, kažu da su u proteklih dvanaest meseci zabeležili prosečan pad potražnje za gotovinom između deset i 15 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara