Nezapamćen skok akcija onlajn platforme Allegro

Foto: Pixabay

Cena deonica kompanije Allegro, u vlasništvu fonda Mid Europa Partners, prvog dana trgovanja na berzi skočila za 51 odsto, navodi se u saopštenju investicionog fonda.

Allegro, koja je jedna od deset najvećih svetskih platformi za onlajn trgovinu, koja u Poljskoj zauzima prvo mesto kao najprepoznatljiviji brend na internetu, prvog dana izlaska na Varšavsku berzu zabeležila je najvišu početnu ponudu deonica (IPO) u istoriji tamošnjeg tržišta kapitala.

Cena iz početne ponude iznosila je 43 zlota (9,61 evra), a kompanija je prilikom izlaska na berzu procenjena na 44 milijarde zlota, odnosno 9,8 milijardi evra, a cena je nakon početka trgovine na tržištu kapitala znatno uvećana.

Allegro je u vlasništvu investicionih fondova Mid Europa Partners, Cinven i Permira, koji su u januaru 2017. godine stekli vlasnički udeo kupovinom dela kompanije u vrednosti od 2,75 milijardi evra.

Od njihovog ulaganja promet je udvostručen, neto prihod povećan za 102 odsto, a prilagođena dobit pre kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije skočila je za 113 procenata.

U poslednjih godinu dana, zaključno sa 30. junom, promet je skočio dodatnih 54 odsto. 

Rast poslovanja pratilo je i povećanje broja zaposlenih, tako da je krajem 2016. godine Allegro brojao 1380 zaposlenih, a krajem juna 2020. gotovo 2300.

Na domaćem tržištu, investicioni fond Mid Europa Partners je prisutan već godinama, kroz akvizicije operatera kablovske i satelitske televizije i internet distributera - SBB 2007. godine, koji je 2014. godine prodat drugom investicionom fondu, ali i kompanija Bambi i Knjaz Miloš 2015. godine koje su zahvaljujući uspešnom upravljanju fonda 2019. godine prešle u vlasništvo Coca-Cola HBC (Bambi) i PepsiCo i KMV (Knjaz Miloš).

U vlasništvu fonda Mid Europa Partners u Srbiji je lider mlečne industrije celog regiona, kompanija Imlek, ali i najveći privatni zdravstveni sistem u Srbiji i regionu Medigroup, kao i čuveni lanac pekara Hleb i Kifle.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.