Nivo ugljen-dioksida raste uprkos merama protiv širenja koronavirusa

Foto: Pixabay

Usporavanje industrijske aktivnosti usled pandemije smanjilo je emisije gasova staklene bašte mnogih zagađivača, ali ipak nije uticala na rekordne nivoe ugljen-dioksida u atmosferi, saopštila je juče Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Rekordni nivoi gasova staklene bašte zadržavaju toplotu u atmosferi, povećavaju temperature i podstiču ekstremnije vreme, topljenje leda, porast nivoa mora i acidifikaciju okeana, rekla je SMO, napominjući da "ugljen-dioksid ostaje u atmosferi vekovima, a u okeanu još duže".

"Nivoi ugljen-dioksida zabeležili su značajan rast prošle godine, a globalni prosek zagađenosti vazduha bio je znatno veći od dozvoljenog. Rast se nastavio i 2020. godine... Pandemija nije rešenje za klimatske promene", naveo je generalni sekretar SMO-a profesor Peteri Talas u saopštenju za medije.

Tokom usporavanja industrijskih aktivnosti tokom pandemije, Global Carbon Project (GCP) procenio je da su dnevne emisije CO2 možda smanjene do 17 odsto u svetu.

"Kako je trajanje pandemije i mera protiv širenja virusa još uvek neizvesno vrlo je teško predvideti ukupno godišnje smanjenje emisije CO2 za 2020. godinu, međutim, preliminarne procene predviđaju smanjenje između 4,2 odsto i 7,5 odsto u poređenju sa nivoima iz 2019. godine", ukazuje GCP.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara