Njujorška berza konačno se brzo oporavila

Njujorška berza, pošto je dugo oklevala u pravcu kojim će krenuti, konačno se u utorak brzo oporavila tokom teškog poslovnog dana.

Oporavku je doprineo rast akcija tehnološkog sektora i dobrog zdravlja sektora energetike.

Glavni indeks "Dau Džons indastrial averidž" je porastao za 1,65 osto, na 24.033,36 poena. "Nasdak" koji odražava tehnološke firme, dobio je 1,04 odsto, i porastao na 6.941,28 poena.

Široki indeks "S i P 500" porastao je za 1,26 odsto, na 2.614,45 poena. Po prvi put od juna 2016. taj indeks je na zatvaranju berze u ponedeljak bio ispod proseka za 200 dana, što je važan tehnički prag za brokere. Oporavak u utorak je "logičan nakon neto pada u ponedjeljak", rekao je Adam Sarhan iz kompanije "50 Park Investment".

"Investitori posebno paze na sledeći faktor koji može ugroziti indekse, a to bi trebalo da se desi kako se budu objavljivali sezonski rezultati poslovanja", početkom sledeće nedelje, rekao je on.

Mesečni podaci o prodaji automobila bili su jedini glavni indikator u utorak, a prva četiri proizvođača automobila u SAD-u su u martu zabeležila porast prodaje.

Ali uopšte, "tržište je grozničavo", rekla je Kvinsi Krosbi iz firme "Prudenšal".

"Investitori su očigledno nervozni zbog mogućnosti eskalacije povodom carinskih barijera (između Sjedinjenih Država i njihovih trgovinskih partnera), i nervozni su zbog neizvesnosti oko sledećih odluka Feda" - centralne banke SAD, objasnila je ona. Dobro zdravlje sektora energetike - predstavljenog u indeksu "S i P 500", podstaklo je porast tih deonica za 2,14 odsto u utorak, usled rasta cena nafte. Nekoliko deonica kojima poslednjih dana nije dobro išlo, u utorak se oporavilo, kao što su "Amazon" (+1,46 odsto) i Tesla (+5,96 odsto).

Tržište obveznica je ostalo napeto: kamata na američku državu desetogodišnju je sa oko 2,730 odsto porasla na 2,783 odsto, kamata na obveznice od 30 godina sa 2,962 odsto na 3,021 procenat.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara