Foto: Pixabay

Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena za borbu protiv siromaštva

Foto: Pixabay
Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju dobili su Abidžit Banerdži, Ester Diflo i Majkl Kremer zbog "dramatičnog doprinosa borbi protiv siromaštva u praksi”. 

U obrazloženju svoje odluke, Švedska kraljevska akademija nauka navodi da je dvodecenijsko istraživanje troje naučnika uvelo novi pristup analizi siromaštva, tako što je tematiku podelilo na manja i konkretnija pitanja. 

Njihov rad je ukazalo da preciznija pitanja daju bolje odgovore i takođe je uveo eksperimentalnu metodu u istraživanje te teme, što je sada dominantan pristup izučavanju ekonomija zemalja u razvoju.

Empirijskom metodom njih troje su takođe uspeli da definišu mere koje u praksi zaista mogu da umanje uticaj nejednakosti.

Direktan rezultat njihovog istraživanja je uvođenje inovativnih obrazovnih programa za više od pet miliona dece u Indiji, kao i uvođenje podsticaja za preventivno zdravstvo u velikom broju država.

Banerdži, Diflo i Kremer su dobili devet miliona švedskih kruna (oko 914.000 američkih dolara), koje će podeliti na jednake delove.

Nagradu Švedske banke za ekonomske nauke u sećanje na Alfreda Nobela nije ustanovio sam Nobel, a dodeljuje je centralna banka te skandinavske države.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara