Nokia će graditi mobilnu mrežu na Mesecu

Foto: Pixabay

Američka svemirska agencija NASA je za izgradnju prve mobilne mreže na Mesecu izabrala Nokiju (Nokia), saopštila je ta finska kompanija u ponedeljak, a prenosi agencija Rojters.

Lunarna mobilna mreža biće deo napora američke svemirske agencije da vrati ljude na Mesec do 2024. godine i tamo izgradi dugoročna naselja u okviru svog programa "Artemis".

Nokia je rekla da će prvi bežični širokopojasni komunikacioni sistem u svemiru biti izgrađen na mesečevoj površini krajem 2022. godine, pre nego što se ljudi tamo vrate.

Finska kompanija će se udružiti sa privatnom firmom za dizajn svemirskih letelica "Intuitive Machines", kako bi integrisali mrežu u njihovu letelicu namenjenu dostavi na mesečevoj površini.

Nakon dostavljanja, mreža će se samokonfigurisati i uspostaviti prvi LTE (Long-Term Evolution) komunikacioni sistem na Mesecu, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će mreža pružiti ključne komunikacijske mogućnosti za mnoge vrste prenosa podataka, uključujući upravljanje i kontrolu, daljinsko upravljanje lunarnim roverima, navigaciju u stvarnom vremenu i prenos video zapisa visoke razolucije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara