Norveškoj premijerki kazna od 2.300 evra zbog kršenja mera

Foto: Pixabay

Norveška policija je u petak saopštila da je kaznila premijerku Ernu Solberg zbog toga što je prilikom porodične proslave svog rođendana prekršila protivepidemijske mere socijalnog distanciranja, piše Rojters.

Kazna iznosi 20.000 norveških kruna, što je oko 2.350 evra, rekao je šef policije Ole Saeverud na pres konferenciji.

Premijerka se prošlog meseca izvinila zbog organizovanja proslave svog 60. rođendana u planinskom odmaralištu krajem februara na kojoj je bilo 13 članova porodice, a norveške mere zabranjuju okupljanje više od desetoro ljudi.

Kako su objasnili, iako policija u većini takvih slučajeva ne bi izrekla novčanu kaznu, premijerka je rukodila radom Vlade koja je i nametnula ograničenja.

"Iako je zakon jednak za sve, svi pred zakonom nisu jednaki", rekao je Saeverud, opravdavajući kaznu.

Podsetimo, u Srbiji takođe postoje mere za lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija prema kojima je zabranjeno okupljenja više od petoro osoba.

Uprkos tome, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je ujedno i član Kriznog štaba koji mere i predlaže, je nakon pobede fudbalskog kluba "Crvena Zvezda" prisustvovao proslavi na kojoj je bio nedozvoljen broj zvanica koje pritom nisu držale ni rastojanje niti nosile zaštitne maske.

I Vesić se izvinio. Ali, to je jedina sličnost sa situacijom u Norveškoj, s obzirom na to da je objavio da je klub u kome je bio kažnjen, ali ne i on sam.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara