Nova wi-fi tehnologija troši 10.000 puta manje energije

Inženjeri sa Univerziteta Vašington proizveli su novi tip Wi-Fi hardvera koji koristi 10.000 puta manje energije od postojeće tehnologije, piše Wired.

Ovo otkriće bi moglo da ima veliki uticaj na mobilne aplikacije i moglo bi da pomogne baterijama smartphonea da traju duže, ali i smanji potrošnju enegrije svih uređaja koji koriste internet pa bi na taj način internet postao dostupan i nekim uređajima kojima sada nije. 

Tehnologija kojoj je dat nadimak "Pasivni Wi-Fi" oslanja se na fenomen koji je poznat kao "backscatter" (povratni signal). Dok većini Wi-Fi konekcija trebaju dva radijska signala pod napajanjem, novom standardu bi trebao samo jedan, koji bi generisao jednofrekvencijski signal. 

Prema istraživanju, "pasivni" uređaji u blizini bi tako mogli da "reflektuju" taj signal i istovremeno sintetizuju bežičnu transmisiju. 

Naučnici su napravili prototip svog sistema i otkrili su da transmisiju s njihovih pasivnih uređaja mogu da dekodiraju i postojeći mobilni telefoni i drugi Wi-Fi resiveri. To znači da bi se i sa današnjim hardverom mogao koristiti pasivni Wi-Fi na potojećoj bežičnoj mreži i istovremeno bi se štedela energija. 

Bežična komunikacija je jedan od najvećih potrošača struje na smartphoenima pa bi zato značaj pasivnog Wi-Fija mogao da bude veliki. Ne samo za mobilne telefone, već i za sve uređaje koji koriste internet.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara