Očekivanja nemačkih izvoznika drastično pala u aprilu

Foto: Pixabay

Nemački Institut za ekonomska istraživanja Lajbnic (IFO) Univerziteta u Minhenu saopštio je da su očekivanja i projekcije nemačkih izvoznika u aprilu pala na najniži zabeleženi nivo.

Prema istraživanju IFO, indeks očekivanja izvoza tokom aprila pao je sa negativnih 19 na negativnih 50 poena. To je najmanja vrednost ovog indeksa ikada zabeležena, a pad od 31 poena takođe predstavlja rekordni pad po merenjima instituta.

Očekivanja su pala u brojnim sektorima, a posebno u sektorima proizvodnje automobila, mašinskog inženjerstva i elektro-inženjerstva.

Pad očekivanog izvoza u hemijskoj industriji prošlog meseca bio je umeren, ali sada kompanije i iz ovog sektora očekuju značajan pad izvoza. Jedina "svetla tačka" u aprilu prema IFO-vom istraživanju bila je farmaceutska industrija, koja očekuje stabilan izvoz.

Indeks očekivanja izvoza IFO u januaru ove godine iznosio je pozitivnih 0,8 poena, u februaru je pao na minus 1,3, a u martu na minus 19 poena.

Najbolja očekivanja izvoza u periodu od 2014. do sada bila su tokom 2017. godine. Od te do početka ove godine, indeks očekivanja izvoza bio je u postepenom padu.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara