O čemu će svedočiti direktori Fejsbuka, Gugla, Amazona i Epla

Seattle City Council, Wikimedia

Šefovi najvećih tehnoloških firmi Fejsbuka, Gugla, Amazona i Epla danas će svedočiti pred američkim Kongresom, koji nastoji da utvrdi tržišnu moć ovih kompanija, saznaje Politico.

Fejsbukov Zakerberg, Guglov Pičai, Amazonov Bezos i Guglov Kuk moraće da svedoče protiv optužbi da njihove kompanije nanose štetu potrošačima nepravednim gušenjem konkurencije na tržištu.

Očekuje se da će Kongres ispitati Bezosa o tome da li je advokat Amazona slagao Komisiju za pravosuđe prošlog leta svedočeći da Amazon ne koristi podatke koje prikuplja od posrednika (third-party vendors) za pokretanje konkurentskih proizvoda na svojoj platformi.

Amazon je još tada negirao ove optužbe rekavši da svedočenje nije bilo „namerno pogrešno“.

Tako će osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg morati da opravda činjenicu da je preuzimanjem Instagrama i Vocapa, Fejsbuk postao previše dominantan na području društvenih mreža.

Poslanici su izrazili zabrinutost da je Fejsbuk na jedinstvenom položaju da duplira, kupi ili na drugi način uguši bilo kakvu konkurenciju.

Šef Epla, Tim Kuk, moraće da razjasni zašto programeri i proizvođači aplikacija za mobilne telefone moraju da daju 15 do 30 procenata svoje prodaje Eplu.

Glavni izvršni direktor Gugla, Sundar Pičai, moraće da svedoči o monopolu njegove kompanije na internet pretraživačima.

Kritičari kompanije dugo su je optuživali da favorizuje sopstvene usluge u potrazi, na štetu svojih konkurenata i potrošača koji traže mape, video zapise ili druge usluge koje Gugl takođe pruža.

Sva četiri izvršna izvršna direktora svedočiće zajedno putem video-konferencije, dok će zakonodavci sudstva prisustvovati kako virtuelno tako i lično kao deo „hibridnog“ formata, rekli su viši pomoćnici sudstva.

Odlučeno je da će direktori svedočiti zajedno, iako su neke grupe koje su ranije kritikovale ove tehnološke gigante zatražile od pododbora da četvorica izvršnih direktora svedoče pojedinačno, a ne kao jedna grupa, izražavajući zabrinutost da će format otežati postavljanje detaljnih pitanja, kao i da će olakšati rukovodiocima da izbegnu teška pitanja.

Kombinovana vrednost ovih kompanija je nekih pet biliona dolara i ovo saslušanje biće prvi put da sva četiri tehnološka giganta svedoče zajedno, a ujedno će biti i prvo saslušanje ikada za najbogatijeg čoveka na Zemlji, Džefa Bezosa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara