Obnovljivi izvori energije prošle godine postali dominantni u EU

Foto: Pixabay

Obnovljivi izvori bili su zaslužni za proizvodnju 38 odsto struje u Evropskoj uniji 2020. godine, više od uglja i gasa, čime su postali glavni izvor električne energije u državama članicama, piše portal Euractiv.

Korišćenje fosilnih goriva palo je na 37 odsto, dok je preostalih 25 odsto činila nuklearna energija, prema studiji koju su objavili istraživački centri Ember i Agora Energiewende.

Vetroparkovi su proizveli 14 odsto električne energije, dok je solarna energija proizvela 5 odsto ukupne energije u Evropskoj uniji. Zajedno su proizveli petinu struje u EU.

Preostali udeo obnovljivih izvora (19 odsto) snabdevan je uglavnom hidroenergijom i bioenergijom. 

Porast obnovljivih izvora i istovremeni pad proizvodnje iz fosilnih goriva znači da je struja u EU bila za 29 odsto "čistija" nego 2015. godine.

EU ima obavezujući cilj da do 2030. godine poveća udeo obnovljivih izvora na 32 odsto ukupnog energetskog miksa, sa trenutnih 20 odsto. 

Ali taj cilj moraće da se poveća na 38 do 40 odsto kako bi se ispunili ažurirani klimatski ciljevi bloka za 2030. godinu, rekla je Evropska komisija.

Takođe postoje ogromne razlike između država članica EU. Iako je Danska prošle godine 62 odsto električne energije proizvela iz vetra i sunca, dvostruko više od drugoplasirane Irske, njeno tržište ostaje relativno malo.

A sedam zemalja od 2015. godine jedva beleži rast i to su Portugal, Rumunija, Austrija, Italija, Češka, Slovačka i Bugarska, pokazuju podaci Embera.

Zbog mera zaključavanja sprovedenih širom Evrope, potražnja za električnom energijom opala je za 4 odsto u 2020. godini, beležeći značajan pad u poređenju sa prethodnim godinama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara