Oborena jedna od najvećih "darknet" pijaca

Foto: Pixabay

DarkMarket, jedan od najvećih svetskih internet foruma za kriminalnu aktivnost je oboren, a vlasti su uhapsile čoveka za kojeg veruju da je bio organizator tog sajta, saopštile su u utorak evropske vlasti, javlja Gizmodo.

Do ove nedelje, sajt DarkMarket je imao skoro pola miliona korisnika, preko 200.000 preprodavaca, i smatrao se jednim od najpopularnijih utočišta kriminalaca koji razmenjuju drogu, malver programe, ukradene podatke o kreditnim i SIM karticama, između ostalog.

Vlasti, predvođene nemačkim agencijama za sprovođenje zakona uspešno su oborile sajt, zaplenivši preko 20 servera u Ukrajini i Moldaviji, gde se operacija očigledno nalazila.

Zvaničnici nisu otkrili identitet uhapšene osobe, rekavši samo da se radi o 34-godišnjem muškarcu koji je državljanin Australije.

Ova akcija je bila deo veće inicijative za sprovođenje zakona usmerenu na "darknet" aktivnost, koja je započela 2019. godine uklanjanjem hosting usluge CyberBunker-a.

CyberBunker pružao je usluge veb hostinga iz bivših NATO vonjih bunkera u Nemačkoj i Holandiji, a služio je kao dom za servere na kojima su se nalazili ilegalni ili kontroverzni sajtovi poput PirateBay i WikiLeaks-a. 

Zvaničnici su u utorak rekli da će informacije prikupljene prilikom zaplene DarkMarket-a voditi ka daljim istragama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara