Foto: Pixabay

OCD traže zabranu unapred instaliranih aplikacija na Androidu

Foto: Pixabay
Prajvasi internešnl (Privacy International) i još pedesetak drugih međunarodnih nevladinih organizacija zatražilo je od Gugla (Google) da uklone unapred instalirane aplikacije koje prave njihovi partneri i koje se ne mogu ukloniti sa Android uređaja.

U otvorenom pismu koje su uputile izvršnom direktoru tehnološkog giganta Sundai Pričaiju, organizacije navode da ova poslovna praksa izlaže korisnike riziku od zloupotrebe ličnih podataka, koji se na taj način mogu prikupljati bez eksplicitnog pristanka.

Organizacije civilnog društva (OCD) su od Gugla zatražili i da promeni pravila za takozvane "bloatware" aplikacije koje nose brend Google Play Protect, ali se u 91% slučajeva ne nalaze u prodavnici aplikacija te kompanije - Google Play.

"Te unapred instalirane aplikacije mogu imati povlašćene dozvole im omogućavaju rad izvan Android sigurnosnog modela. To znači da dozvole mogu definisati same aplikacija - uključujući načine pristupa mikrofonu, kameri i lokaciji - bez pokretanja standardnih Android sigurnosnih sistema", navodi se u pismu.

Potpisnici pisma su takođe izrazili zabrinutost da su korisnici zbog toga ranjivi na predatorske poslovne prakse proizvođača jeftinih pametnih telefona širom sveta.

Prajvasi internešnl je takođe kreirao i peticiju na kojoj korisnici Androida mogu podržati ovu kampanju.

PROČITAJTE JOŠ:


Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • asd

    Te aplikacije pojedu pola memorije telefona a vise od pola ih nikad nisam pokrenuo jer su mi beskorisne.