Odložen početak primene novog trgovinskog sporazuma SAD, Kanade i Meksika

Foto: Pixabay

Početak primene novog trgovinskom sporazuma SAD, Kanade i Meksika (USMCA) odložen je do jula, javlja Rojters.

Predstavnik SAD za trgovinu Robert Lajtizer saoptšio je da je obavestio Kongres da će primena sporazuma početi 1. jula, što je mesec dana kasnije u odnosu na ranije planove.

On je rekao da su i Meksiko i Kanada preduzeli potrebne mere kako bi ispunili obaveze predviđene novim sporazumom.

USMCA zamenjuje prethodni Sporazum o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi (NAFTA), koji je važio 26 godina.

Neki industrijski sektori, uključujući proizvođače automobila, tražili su odlaganje primene zbog poteškoća koje je izazvala pandemiaj koronavirusa.

Meksiko je od SAD i Kanade tražio duži tranzicioni period za auto industriju, kako bi se osiguralo poštovanje novih, strožih pravila.

Novi sporazum predviđa stroža pravila za radnu snagu i auto industriju, ali pretežno ne menja godišnji protok trgovine između tri države u vrednosti od 1,2 hiljade milijardi dolara.

Kako piše New York Times, najveći deo USMCA je zapravo ažuriranje NAFTA-e novim pravilima o zaštiti intelektualnog vlasništva, internetu, ulaganju, državnim preduzećima i valuti. Ipak, sporazum sadrži i značajne izmene, pre svega u vezi sa podsticajima za proizvodnju automobila SAD i otvaranju kanadskih tržišta za američke mlekare.

Predsednik SAD Donald Tramp često je kritikovao NAFTA-u, koja je bila jedna od glavnih tema njegove predsedničke kampanje 2016. godine. „Danas konačno završavamo sa noćnom morom zvanom NAFTA“, rekao je Tramp tokom ceremonije potpisivanja sporazuma u Beloj Kući. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara