Odluka o sudbini Trampovog naloga na Fejsbuku nije za šalu

FOTO: Fonet, AP

Fejsbukovo međunarodno telo objaviće danas kakva je sudbina Facebook naloga bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Među američkim članovima ovog tela su i dve istaknute konzervativne ličnosti - bivši savezni sudija Michael McConnell i John Samples, potpredsednik libertarijanskog Instituta Cato - i dvojica advokata zagriženih u debatama oko slobode govora na mreži, profesor prava iz Kolumbije Jamal Greene i profesor prava sa Univerziteta u Oklahomi.

Današnja odluka Fejsbukovog „Vrhovnog suda“ mogla bi imati ogromne posledice na to kako političari i svetski lideri koriste društvene medije da bi razgovarali sa svojim biračima.

Šta je Fejsbuk pogrešio?

Odbor treba da prouči zašto je Fejsbuk odlučio da suspenduje Trampa, istražujući detalje u vezi sa načinom na koji je platforma krenula s uklanjanjem naloga bivšeg predsednika. Odluka odbora mogla bi da se okrene tome da li su Fejsbuk politike dovoljno jasne, da li je gigant društvenih medija Trampu obezbedio odgovarajući postupak i da li je njegov postupak revizije i žalbe sproveden pošteno i dosledno.

Kakve su implikacije na druge korisnike, uključujući ostale svetske lidere?

Sudovi stvaraju presedan, a ni ovaj nije izuzetak, čak iako je reč samo o grupi stručnjaka koje je imenovao Fejsbuk. Ako odbor odredi da Fejsbuk treba da vrati Trampov nalog, to bi moglo da pruži pokriće drugim svetskim liderima optuženim za podsticanje mržnje i nasilja, čak i kada bi njihove poruke inače kršile politike platforme.

Koje promene politike će odbor preporučiti i da li će ih Fejsbuk usvojiti?

Očekuje se da će odbor predložiti dorade Facebook politika kako bi se osiguralo da je kompanija spremnija sledeći put kada svetski lider izazove probleme na platformi. To bi moglo dodati neka nova ograničenja Fejsbukovoj posvećenosti slobodnom izražavanju - ako kompanija izvrši predložene promene. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara