Odluka o zabrani TikToka u SAD odložena za nedelju dana

Foto: Pixabay

Sud u Kaliforniji zaustavio je najavljenu zabranu novih skidanja TikToka i ViČeta (WeChat) od strane Vlade SAD, pa će se konačna odluka doneti 27. septembra, piše portal Startit.

Ranije je najavljeno da će od nedelje američkim kompanijama biti zabranjeno da distribuiraju dve kineske aplikacije zbog "pretnje po nacionalnu bezbednost". 

Međutim, korisnici bi mogli da nastave da koriste aplikacije ukoliko ih već imaju inastalirane. 

Zbog toga je prošle nedelje usledio nagli skok preuzimanja ovih aplikacija. 

TikTok je u petak skinut za 12 odsto više nego u četvrtak, a ViČet je porastao čak 150 odsto u istom periodu i instaliran je 10.000 puta.

Odluka o odlaganju zabrane je doneta zbog toga što "postavlja ozbiljna pitanja vezana za prvi amandman" (koji sprečava vlasti da donose zakone koji ugrožavaju slobodu govora), saopštio je sud.

Predsednik Tramp je u subotu odobrio dogovoru između kompanija TikTok, Orakl i Volmart. Ova odluka je veoma daleko od prvobitnog plana da se u potpunosti proda poslovanje TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Orakl će postati samo "tehnološki partner od poverenja", čuvaće sve podatke o korisnicima iz SAD i obezbeđivaće "povezane računarske sisteme". Zajedno sa Volmartom učestvovaće u finansiranju pred izlazak na berzu novostvorene kompanije TikTok Global. 

Plan je da dosadašnji vlasnik, kineski BajtDens (ByteDance), zadrži 80 odsto nove kompanije, što znači da će dve američke firme preuzeti najviše 20 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara