Foto: Pixabay

OECD predlaže uvođenje globalnih poreza na digitalne usluge

Foto: Pixabay
Organizacija za ekonomsku saradnju (OECD) je, nakon višemesečnih pregovora država članica, predložila da se korporacije koje posluju globalno oporezuju u odnosu na prihode koje ostvare na teritoriji pojedinačne države, a ne samo u zemlji u kojoj su registrovali podružnicu.

Ako bi počela da se primenjuju, pravila bi se odnosila na velike multinacionalne digitalne firme ili visokoprofitabilne brendove, koji često prebacuju svoje zarade iz države u državu kako bi umanjile poresko opterećenje. 

Po važećem sistemu, kompanije su dužne da plate porez samo u državama u kojima su registrovale ćerke firme ili gde imaju sedište. 

OECD smatra da bi najjednostavnije rešenje bilo definisanje kliznog praga za pojedinačno tržište, putem kog bi se ocenjivalo da li kompanija ima značajni udeo u toj državi. Takav prag bi takođe uzimao u obzir druge aktivnosti, poput reklamnih usluga putem interneta. U slučaju da kompanija prag pređe ostvarivši određeni profit na jednom tržištu, državni organi bi bili u mogućnosti da multinacioalnoj kompaniji razrežu porez na globalni profit.

Kao drugo, OECD predlaže da se za države koje su bile domaćini multinacionalnim korporacijama ili njihovim podružnicama odredi formula za naplaćivanje fiksne stope prinosa od lokalnih aktivnosti.

Cilj predloženih mera jeste stvaranje „novog i stabilnog sistema" globalnog korporativnog oporezivanja koji se suštinski nije menja skoro ceo jedan vek. 

Fajnenšel tajms (Financial Times) navodi da će OECD zatražiti saglasnost država članica G20 do kraja januara, kako bi u saradnji sa njima razradila detaljna pravila i kako bi sprečila države da preventivno umanjuju korporativne poreze.

Primena novih globalnih poreskih pravila bi predstavljala pobedu za velike države i ekonomije, poput članica Evropske unije, a koje trenutno nemaju pravo da oporezuju američke tehnološke gigante poput Fejsbuka, Gugla, Netfliksa ili Amazona. Sa druge strane, drastično bi umanjio profitabilnost tih istih kompanija.

Austrija je prva članica EU koja je počela da naplaćuje „digitalni porez" usmeren pretežno na firme iz Sjedinjenih Američkih Država, dok je Francuska postigla načelni dogovor sa zvaničnicima iz Vašingtona o istom pitanju. Predsednik SAD Donald Tramp je tokom prethodnog sastanka G7 država pretio da će da podigne uvozne takse na robu iz Francuske ako Pariz počne unilateralno da oporezuje severnoameričke digitalne firme.  

PROČITAJTE JOŠ: 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara