OECD: Zatvaranje škola zbog korone koštaće privredu hiljade milijardi

Foto: Pixabay

Zatvaranje škola i fakulteta zbog pandemije koronavirusa moglo bi da globalni bruto domaći proizvod do kraja 21. veka smanji za ukupno 1,5 odsto, što bi samo američku ekonomiju koštalo 15 biliona (hiljada milijardi) dolara, navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ta organizacija procenjuje da će enormni troškovi biti posledica gubitka znanja i veština, neophodnih za jačanje produktivnosti, najviše usled privremene obustave fakultetske nastave.

OECD naglašava da te procene zaračunavaju samo na osnovu potencijalne štete od trenutne školske/akademske godine, da pretpostavlja da će se učenici vratiti u regularan obrazovni sistem već od ove godine, odnosno da će biti pogođena samo jedna generacija učenika ili studenata,

U suprotnom, ako obrazovne institucije ponovo zatvore svoja vrata, ukupna cena po globalnu privredu biće eksponencijalno veća.

Širom OECD-a i drugih partnerskih zemalja zatvaranja škola i fakulteta trajalo je između 7 i 19 nedelja.

"Ova kriza je razotkrila mnoge nedostatke i nejednakosti u našim obrazovnim sistemima, od pristupa širokopojasnoj mreži i računarima potrebnim za obrazovanje na mreži... pa sve do neusklađenosti između resursa i potreba. Učenici iz privilegovanih sredina, uz podršku roditelja i željni i sposobni za učenje, mogli su da se nađu alternativne mogućnosti za učenje. Oni iz siromašnijih sredina često su ostali isključeni (iz obrazovnog sistema) kad su im se škole zatvorile", navodi se u istraživanju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara