Oko 40 odsto startapa nema kapitala da preživi korona krizu

Foto: Pixabay

Tačno 41 odsto startapa ima novca za tri ili manje meseci funkcionisanja , navodi se u istraživanju "Global Startup Ecosystems: Global Startup Survey" koje je sproveo Startup Genome.

Iako je pre proglašenja pandemije koronavirusa procenat startapa koji su imali iste ili slične poteškoće takođe bio visok, trenutno nešto više od trećine takvih tehnoloških kompanija (34 odsto) koje su prikupile finansije kroz A, B ili kasnije runde finansiranja ima kapitala za manje od 6 meseci poslovanja.

Blizu tri četvrtine startapa je prijavilo da su im prihodi opali od početka krize, dok je svega 12 odsto prijavilo uvećanje u prihodima u istom periodu. Ni dobici ni gubici nisu ravnomerno raspoređeni, a najveći teret trenutno podnose firme koja nude B2B rešenja velikim klijentima.

Skoro tri četvrtine kompanija je od početka globalne zdravstvene krize morala da otpusti stalno zaposlene, a 39 odsto je otpustilo više od petine radnika. Podatak koji još više ukazuje na dubinu problema jeste i da je nešto više od četvrtine startapa moralo da otpusti 60 ili više odsto zaposlenih.

Talas otpuštanja najviše je pogodio Severnu Ameriku, za kojom slede Evropa pa Azija.

Od startapa koje su se izborile za investicioni ugovor (term sheet), njih petina je izgubila svoje ulagače, dok je više od polovine prijavilo da se svi poslovi na realizaiji projekta odvijaju znatno sporije ili čak bez ikakve komunikacije sa investitorom.

Pozitivna stvar je što su startapi sami po sobi u odličnoj poziciji da nastave sa radom od kuće, što njih 94 odsto i čini.

Blizu 40 odsto startapa nije dobilo pomoć države, niti je očekuju. Istovremeno, 16 odsto njih trenutno očekuju pomoć, dok preostalih 46 odsto trenutno dobija neki vid državne pomoći. Osnivači i rukovodioci startapa kao četiri najbolje mere su  grantovi za očuvanje likvidnosti preduzeća (29 odsto), instrumenti za povećanje ulaganja (18 odst), podrška za zadržavanje zaposlenih, poput grantova za dopunu plata (17 odsto) i krediti za očuvanje likvidnosti preduzeća (12 odsto)", navodi se u istraživanju.

U istraživanju koje je sproveo Starup Genome do sada je učestvovalo je 1.070 kompanija iz 50 zemalja, a anketa je i dalje otvorenoa i dostupna OVDE.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara